AsertivO este mai mult decât un simplu centru de îngrijire pentru seniori; este un loc unde fiecare zi aduce noi provocări și satisfacții, nu doar pentru rezidenți, ci și pentru personalul dedicat care se ocupă de ei. Într-un astfel de mediu, profesioniștii din domeniul sănătății se confruntă cu o serie de dificultăți și provocări, dar găsesc și o mulțime de momente de împlinire și bucurie. Un astfel de profesionist este Angel Enache, Coordonatorul echipei de kinetoterapie al centrului AsertivO. Am avut ocazia să discutăm cu el despre aspectele provocatoare și satisfăcătoare ale muncii sale cu seniorii.
Provocările zilnice ale unui kinetoterapeut
„Provocări, provocări… având în vedere că pacienții noștri sunt vârstnici, să știi că fiecare zi este o provocare. Într-o zi pot fi bine, iar a doua zi să nu mai fie la fel,” spune Angel Enache, referindu-se la natura imprevizibilă a muncii sale. Seniorii, prin natura afecțiunilor lor multiple și complexe, necesită o atenție constantă și adaptabilitate. Spre exemplu, un pacient care a făcut progrese semnificative într-o anumită perioadă poate experimenta regrese rapide din cauza unor noi afecțiuni sau complicații. „Multiplele diagnostice sunt cea mai mare provocare, fiindcă majoritatea seniorilor nu au doar o fractură sau doar un AVC. Unii rezidenți prezintă Parkinson, asociat cu AVC, fractură, afecțiuni reumatice și altele. Iar principala noastră luptă este să îi ținem la un nivel optim astfel încât să se poată descurca singuri,” adaugă Angel.
Diferențele între kinetoterapie și medicină
Angel subliniază că formarea și responsabilitățile unui kinetoterapeut sunt distincte de cele ale unui medic. Medicii de recuperare medicală sunt specializați în diagnosticare și stabilirea obiectivelor finale ale tratamentului. În schimb, kinetoterapeutul creează și implementează programele de recuperare necesare pentru atingerea acestor obiective. „Focusul medicilor de recuperare medicală este să învețe să pună diagnostice corecte, iar noi trebuie să știm cum să tratăm acele diagnostice. Medicii ne spun ce este necesar să obținem, iar noi creăm programul individualizat pentru a obține rezultatele dorite.”
Crearea unui program de recuperare
În ceea ce privește modul în care echipa de kinetoterapie creează un program, Angel explică faptul că în primul rând se stabilesc obiective pe termen lung și scurt. „Atunci când avem un rezident nou, la prima ședință îl supunem unei evaluări. Testăm forța și rezistența musculară, mobilitatea articulară și toleranța la efort, iar apoi întocmim programul. Este esențial să adaptăm exercițiile în funcție de nevoile individuale ale fiecărui pacient.”
Calitățile necesare unui kinetoterapeut
Pentru a lucra eficient cu seniorii, Angel consideră că sunt necesare anumite calități fundamentale. „Răbdare, răbdare, răbdare! Apoi empatie și pasiune pentru ceea ce faci. Este esențial să ai o atracție pentru această categorie de pacienți, altfel va fi dificil să faci față provocărilor.” Angel subliniază că energia personală joacă un rol crucial. „Un copil te încarcă de energie, iar eu și colegii mei avem nevoie să oferim energie celor care au nevoie de ea. Seniorii se încarcă de la noi foarte mult și, de obicei, pleacă cu zâmbetul pe buze din sală.”
Relația dintre seniori și kinetoterapeuți
Angel descrie relația dintre seniori și kinetoterapeuți ca fiind similară cu o prietenie. „Pentru a putea evolua mai repede, seniorii trebuie să aibă încredere în tine, întâi la nivel personal și apoi profesional. Dacă te apropii de ei la nivel personal, cu siguranță poți să îi motivezi altfel să depună eforturi mai mari la terapie.”
Experiențe memorabile
Una dintre cele mai memorabile experiențe pentru Angel este recuperarea doamnei Mimi, care a venit într-o stare foarte gravă de la alt centru. „Doamna Mimi a venit la noi într-o stare de cădere liberă, din punct de vedere fizic nu putea face nimic. Dar, în 6 luni de muncă cu ea, a reușit să se recupereze complet. A fost important să câștige încredere în noi și a avut o ambiție și determinare remarcabile.”
Durata recuperării și exercițiile recomandate
Angel menționează că durata recuperării variază în funcție de fiecare caz în parte. De exemplu, recuperarea după o fractură de col femural poate dura între 3 și 12 luni, în funcție de starea generală a pacientului și de alte afecțiuni existente. În ceea ce privește exercițiile pentru seniori, Angel recomandă „exerciții de întreținere, mișcări active zilnice ale tuturor segmentelor corpului. Este important să facă gimnastică dimineața și să nu renunțe la activitățile cotidiene.”
Participarea la maratoane la vârsta de 60 de ani
În legătură cu întrebarea despre participarea la maratoane după 60 de ani, Angel consideră că este posibil dacă „organismul este sănătos – inima, creierul, plămânii – și dacă există motivație și determinare. Este important să depășești limitările mentale și sociale.”
Principalele probleme de sănătate ale seniorilor
Printre problemele comune cu care se confruntă seniorii la AsertivO se numără fracturile de col femural, adesea cauzate de căderi. „Seniorii suferă de osteoporoză și fragilitate osoasă, ceea ce duce la favorizarea fracturilor. De obicei, pacienții ajung la noi după o cădere.”
Timpul de recuperare și rutina zilnică
In sesiunea de vorba cu specialistii AsertivO, un interviu cu Angel Enache aflam ca recuperarea pentru o fractură de col femural variază între 3 și 12 luni. Angel descrie o zi obișnuită de lucru în echipa de kinetoterapie: „Avem o mini ședință dimineața pentru a discuta orice aspecte deosebite de peste noapte, apoi ne împărțim. Un coleg rămâne în sala de kinetoterapie, iar ceilalți merg în camerele pacienților imobilizați sau care nu pot ajunge în sală.”
Satisfacțiile profesiei
Pentru Angel, cea mai mare satisfacție este „când îi văd că s-au recuperat, că se pun pe picioare și sunt fericiți. Când vin să ne mulțumească și ne iau în brațe, asta este cea mai mare satisfacție.”
Concluzie
AsertivO este un loc unde fiecare zi este o combinație de provocări și recompense. Munca lui Angel Enache și a echipei sale de kinetoterapie ilustrează dedicarea și empatia necesare pentru a face față complexităților îngrijirii seniorilor. Prin profesionalismul și dragostea lor pentru meserie, aceștia nu doar că ajută la îmbunătățirea calității vieții seniorilor, dar își aduc și contribuția la îmbogățirea experiențelor lor de zi cu zi.